Fascination About tips penjagaan kereta auto

Cuma periksa paras minyak equipment box dengan lebih kerap dan pastikan ianya sentiasa cukup. Setiap kali kita menukar clucth plate, tukar juga oil seal walaupun ianya tidak bocor kerana jangkahayat oil seal dalam gearbox biasanya sama dengan jangkahayat clucth plate.

3. Periksa pada tempat letak kereta anda di rumah, pastikan tiada ATF yang meleleh ke permukaan tempat letak kereta tersebut. Jika ada, hantar segera kereta anda ke pusat servis bertauliah untuk mengesan kebocoran tersebut.

Ya, ada risiko cepat haus. Sebenarnya, gear auto tak perlu sangat kerap ditukar sebab sudah ada ratio anjakan tertentu yang ditetapkan pengeluar berdasarkan kelajuan kereta, melainkan situasi tertentu seperti naik bukit. Memotong pun cukup setakat tekan minyak rapat untuk dapatkan tork

Jika didapati keadaan ATF tersebut sudah kotor dan kehitaman, anda disarankan untuk menukarnya walaupun belum sampai tempoh masa yang sebenar. Rujuk buku guide pemandu yang dibekalkan untuk cara-cara memeriksa ATF dengan betul dan pemilihan ATF yang sesuai untuk kereta anda

Tindakan tersebut bukan bertujuan untuk menjimatkan petrol tetapi kerana berpendapat ianya mengekekalkan pada D akan merosakkan transmisi. Mematikan enjin di lampu isyarat bukan satu tindakan yang biasa dilakukan oleh pemandu.

Kalau nak buat sendiri pun boleh. Pergi kedai hardware, beli strap wrench atau cup wrench untuk buka oil filter kereta anda. Beli oil filter dalam RM10, minyak hitam shell helix sudah memadai untuk prestasi yang baik dengan harga RM43 untuk botol 3 liter bagi kenderaan bersaiz kecil seperti kancil dan 4 liter untuk kereta bersaiz besar.

No cost servicing battery lain pulak ceritanya…tak payah leading up air, harga lebih mahal dari bateri biasa.

Kebanyakan pelajar memandu tidak tahu, ujian memandu di selekoh Z adalah agak sukar and mempunyai peratus kegagalan yang tertinggi.

Ianya tidak memerlukan pertukaran biarpun sudah mencecah 500,00km lantas menjimatkan kos dan menjaga alam sekitar. Sekiranya mekanisme rantai mengeluarkan bunyi, anda hanya perlu tukar tensioner bearing dan segalanya pulih seperti sedia kala.

Itu antara penyelesaian jurutera untuk isu fluid stress dan penjimatan bahan api. Ciri itu pun masih tidak sarankan pengguna tukar N setiap kali berhenti untuk aktifkan i-quit.

Jangan paksa sekiranya equipment tak masuk sebaliknya cuba lepaskan handbrek dahulu (terutama kancil). Semasa berada di lampu traffic, naturalkan gear dan tarik handbrek. Jangan biar enjin melahu dalam keadaan bergear. Minta bantuan mekanik untuk mengenalpasti kelajuan

Ramai pemandu kenderaan equipment automatic berpendapat meletakkan gear pada D bermaksud kenderaan bergerak, dan bila berhenti lama di lampu merah kenderaan adalah statik ( tidak bergerak) dan oleh itu posisi gear harus pada N.

Kalau sekadar berhenti menunggu macam biasa (seperti di lampu isyarat atau jem biasa), tukar N dan tukar semula D sambil tekan minyak secara tertib, itu tidaklah berisiko.

Apabila di tempat meletak kenderaan terdapat bekas titisan minyak atau tercium bau petrol sebaiknya anda perlu memeriksa sama ada terdapat kebocoran pada tangki atau tidak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *